Beleidsdoelen en prestaties

1.3 Iedereen die kan werken, is aan de slag

1.3.1 Re-integratie en scholing

  • Het versterken van de samenwerking met het Werkgevers Service Punt (WSP). Wekelijks bespreken de accountmanager van het WSP en de consulenten werk de jobfitte kandidaten, de beschikbare vacatures en de bemiddelingsstrategie. Jobfit wil zeggen dat de werkzoekende basale werknemersvaardigheden heeft en dat bekend is welke werkzaamheden passen bij diens fysieke- en psychische conditie.
  • In 2019 is de uitkering bij 40 mensen gestopt omdat zij aan het werk zijn gegaan.
  • Per 31 december 2019 waren er 33 mensen uit de nieuwe doelgroepen aan het werk met loonkostensubsidie. mensen met een arbeidshandicap. Het gaat daarbij om mensen met een arbeidsbeperking die voor ondersteuning een beroep doen op de gemeente en die volgens UWV niet 100% van het wettelijk minimumloon kunnen verdienen. Dat betreft jonggehandicapten. Verder zijn er Wsw’ers en mensen die beschut werken.
  • Het WSP bereikte de volgende resultaten in Lingewaard:
    • 59 'reguliere' werkzoekenden aan het werk geholpen (van wie 25 een bijstandsuitkering hadden). De andere werkzoekenden waren niet-uitkeringsgerechtigd (12), of vielen onder de Werkloosheidswet (21) of de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten
    • 17 werkzoekenden die onder de banenafspraak vielen (van wie 7 een bijstandsuitkering hadden)
    • realiseren van 24 proefplaatsingen
  • Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voerden onderhoudswerkzaamheden in het groen uit. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met Scalabor. Zie verder 7.1.2 Onderhoud groen
  • Met zeven kleinere, deels gespecialiseerde, re-integratiebedrijven zijn raamovereenkomsten gesloten. Het accent van deze bedrijven ligt op het ‘jobfit’ maken van de werkzoekende. Deze bedrijven hebben zelf ook contacten met werkgevers en proberen (oefen)banen te creëren voor hun kandidaten.
  • In oktober 2019 is een jobhunter gestart die gespecialiseerd is in statushouders. Hij zoekt gericht naar werkgelegenheid voor deze doelgroep. En hij zet in op het opbouwen van relaties met werkgevers in de gemeente. Dit heeft geleid tot twee concrete plaatsingen per 1 januari 2020 en een aantal plaatsingen die in voorbereiding zijn. Hiernaast is een consulent statushouders aangetrokken.
  • Met het speciaal onderwijs in Lingewaard is periodieke afstemming over de vorderingen van leerlingen die op het punt staan uit te stromen. Veel leerlingen kunnen op hun stageplek blijven werken. Als dat niet lukt, biedt een consulent werk van de gemeente ondersteuning in de zoektocht naar een passende werkplek.

Indicator Lopende re-integratievoorzieningen
We zetten re-integratievoorzieningen in om de afstand tot de arbeidsmarkt van een individuele cliënt te verkleinen, waarbij het lange termijn doel altijd arbeidsinschakeling is.

Naam verplichte indicator

Meetbaar resultaat

Verwacht resultaat 2019

Behaald resultaat 2019

Lopende re-integratievoorzieningen

Aantal re-integratievoorzieningen per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 - 65 jaar.

18

Geen gegevens beschikbaar *

* Bron: CBS. Laatst beschikbare informatie dateert van 1e halfjaar 2018 (19,8).

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02