Beleidsdoelen en prestaties

1.3 Iedereen die kan werken, is aan de slag

1.3.2 Werkgelegenheid

  • Voor het stimuleren van werkgelegenheid is de werkgeversbenadering en het opbouwen en onderhouden van een goede relatie met het bedrijfsleven van wezenlijk belang. Dit deden we zowel lokaal als regionaal. In de regio werkten we samen met onder meer het UWV in het Werkgeversservicepunt (WSP) en stelden we de strategische agenda Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland op. Lokaal werkten we intensief samen met de accountmanager bedrijven en het WSP. Bij ieder bezoek aan en ieder contact met ondernemend Lingewaard brengt de Accountmanager Bedrijven het onderwerp ‘personeel’ ter sprake. Daar waar een vacature is, aanvullende info en/of advies wenselijk is, zorgt de Accountmanager Bedrijven voor een verwijzing naar het WSP. Iedere week zitten Accountmanager Bedrijven en accountmanager WSP bij elkaar om ‘leads’ te bespreken. Zij bezoeken zowel de gevestigde ondernemers als ook de nieuwe bedrijven. Zo halen zij vacatures binnen, die bij voorkeur zoveel mogelijk ingevuld worden met werkzoekenden uit de gemeente Lingewaard.
  • Het WSP had 171 werkgeverscontacten bij 69 werkgevers in Lingewaard. Het merendeel van de contacten (45) vond bij kleine werkgevers (< 10 werknemers) plaats.  
  • Bijna alle 179 Lingewaarders die bij Scalabor werken in het kader van de ‘oude Wsw’ hebben een individueel ontwikkelplan. Zo wordt bepaald of hun huidige werkplek passend is en goed bevalt. Bij dat proces hebben wij twee klachten binnen gekregen van ontevreden werknemers. Die klachten zijn met de betrokken medewerkers en Scalabor naar tevredenheid opgelost door hen ander werk aan te bieden.  
  • Voor drie inwoners heeft het UWV een positief advies ‘Nieuw Beschut Werk’ afgegeven. Een passende werkplek is nog niet gevonden. Ter overbrugging zetten we dagbesteding in.

Strategische Agenda Arbeidsmarktregio Midden-Gelderland

  • Op 11 september 2019 is de ‘strategische agenda voor de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland’ ondertekend. In dit convenant bundelen werkgevers, werknemersorganisaties, het onderwijs, het UWV en alle gemeenten in deze regio hun krachten om een extra impuls geven aan het oplossen van de personeelstekorten in diverse branches. Het accent ligt daarbij op de arbeidsinschakeling van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • De partijen dienden daarvoor voorstellen in bij het ministerie onder de werktitel ‘Perspectief op werk’. Het ministerie steunt deze voorstellen met een financiële bijdrage van € 2.000.000 voor de jaren 2019 en 2020.  
  • De strategische agenda is in het derde kwartaal van 2019 uitgewerkt in een dynamische uitvoeringsagenda. 2019 stond in het teken van het formuleren van de plannen en het samenstellen van diverse expertgroepen.

Indicator werkloze jongeren:
Deze indicator heeft betrekking op het percentage personen van 16 tot 22 jaar die als werkzoekende staan ingeschreven bij het UWV en geen baan hebben. Deze indicator is sinds 2016 niet meer geactualiseerd in onze begroting en jaarrekening. Daarmee is het verwachte resultaat in de begroting van 2019 op 0,85 blijven staan. De indicator is echter wel jaarlijks geactualiseerd. In 2017 bedroeg het werkelijke percentage 1% en in 2018 2%. Gezien deze ontwikkeling hebben we in 2019 een bestandsanalyse onder jongeren tot 27 jaar uitgevoerd. Zie verder paragraaf 1.2.3.

Naam verplichte indicator

Meetbaar resultaat

Verwacht resultaat 2019

Behaald resultaat 2019

Banen

Het aantal banen per 1.000 inwoners in de leeftijd 15 - 64 jaar

520

536,0

Netto arbeidsparticipatie

Het percentage van de werkzame beroepsbevolking t.o.v. de beroepsbevolking

68

Gegevens niet beschikbaar *

Werkloze jongeren

Het percentage werkloze jongeren

0,85

Gegevens niet beschikbaar **

* Bron: CBS. Laatst beschikbare informatie dateert van 2018 (69,3%).
** Bron: CBS. Laatst beschikbare informatie dateert van 2018 (2%).

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02