Programma's

1. Deelname aan de samenleving

In Lingewaard kijken we naar elkaar om

Wij vinden dat inwoners er in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn om ondersteuning of zorg te organiseren. Waarbij we kijken wat er nodig is overeenkomstig het huidige sociaal beleidsplan. Inwoners zullen deze steun in hun eigen omgeving organiseren. Daarom zetten we vooral in op het in standhouden van onze lokale sociale infrastructuur.

Voorkomen dat inwoners in de problemen komen, staat voor ons voorop. Hiermee willen we bereiken dat op langere termijn minder beroep gedaan wordt op dure professionele zorg. Vooral ook om de zorg voor de toekomst betaalbaar te houden. Zodat iedereen die dat nodig heeft passende zorg krijgt. Natuurlijk beseffen we dat niet iedereen altijd over voldoende kracht bezit om de regie over zijn of haar eigen leven te voeren. Als blijkt dat mensen hiertoe niet in staat zijn, moeten wij als gemeente ervoor zorgen dat zij gebruik kunnen maken van het bestaande vangnet om in ondersteuning en zorg te voorzien.

Taskforce Sociaal Domein
Net als in de meeste Nederlandse gemeenten stijgt in Lingewaard de vraag naar hulp en ondersteuning.  De belangrijkste oorzaak van de stijging is de toename van het aantal jongeren met jeugdhulp. Sinds 1 januari 2019 neemt ook het aantal inwoners met een Wmo-voorziening sneller toe dan in voorgaande jaren. Naar aanleiding van uw motie maakten wij een analyse van de ontwikkelingen en uitgaven in het sociaal domein. In december 2019 stelde u de rapportage van de taskforce sociaal domein vast. Op basis van deze analyse zijn dertig maatregelen benoemd. Deze gaan bijdragen aan een betere kostenbeheersing van het sociaal domein. Het bieden van kwalitatief goede en betaalbare zorg staat daarbij centraal. Met het vaststellen van de rapportage stelde u een budget beschikbaar voor onderzoek en extra capaciteit om de maatregelen de komende drie jaar te kunnen uitvoeren.

Beleidsplan Sociaal domein
We hebben uitvoering gegeven aan het beleidsplan sociaal domein. Samen met onze samenwerkingspartners werkten we aan de drie hoofdlijnen van het beleidsplan:

  • Gebiedsgericht werken;
  • Preventie;
  • Meer en beter samenwerken.

Gebiedsgericht werken
Sinds 1 juni 2019 heeft ieder gebied (Huissen, Bemmel/ Haalderen/ Ressen en Gendt/ Angeren/ Doornenburg) een integraal werkend team consulenten (Jeugd, Wmo, Werk en Inkomen), aangestuurd door een gebiedscoördinator. Consulenten werkten steeds meer in de kernen. Een mooi voorbeeld is het gebied Gendt/ Angeren/ Doornenburg, waar consulenten samen met professionals de zorg en ondersteuning van inwoners vormgaven. In de doorontwikkeling van gebiedsgericht werken trekken we samen op met onze ketenpartners.

We ontwikkelden een data dashboard dat ons actueel inzicht geeft in het gebruik van zorg en ondersteuning in Lingewaard, ook op kernniveau. In het vierde kwartaal maakten we samen met Medisch Centrum Loovelden, Proscoop en de Hogeschool Arnhem Nijmegen een start met een wijkscan voor Huissen Zilverkamp en Loovelden.

Preventie
We investeerden in 2019 in preventie. Het preventieve aanbod is divers en bestaat uit cursussen, informatie, ontmoetingsactiviteiten, lotgenotencontacten en lichte vormen van ondersteuning op allerlei gebieden. Veel van dit aanbod wordt door onze gesubsidieerde partijen SWL, Rijnstad en SNL aangeboden. Zorgorganisaties en vrijwilligersorganisaties vullen het aanbod aan.

Meer en beter samenwerken
In het voorjaar van 2019 voerden we gesprekken met de 18 grootste jeugdzorgaanbieders. De opbrengsten van deze gesprekken zijn verwerkt in het Taskforce rapport. Eind 2019 is de brede Adviesraad Sociaal Domein geïnstalleerd. Met als doel integraal en in samenhang te adviseren over het beleid in het sociaal domein.

Voorbereiding nieuw beleid
In het derde kwartaal van 2019 startten we met de voorbereidingen voor het nieuw strategisch kader en beleid sociaal domein. Het huidige beleidsplan loopt af op 31 december 2020.

Regionale inkoop Sociaal domein
In 2019 startten we met de deelnemende gemeenten in de MGR Inkoop Sociaal Domein Centraal Gelderland een nieuw aanbestedingstraject. Dit leidt tot nieuwe contracten met zorgverleners voor Wmo en jeugd per 1 juli 2020. Veranderingen ten opzichte van het vorige traject zijn de intensievere kwalitatieve toetsing bij toetreding en naleving van de contractering. Daarbij willen we  komen tot minder aanbieders. De aanpassingen gaan leiden tot het vereenvoudigen en aanscherpen van (maatwerk)voorzieningen en het gebruik daarvan.

Niet verplichte indicatoren
We meten de voortgang met indicatoren volgens het vastgesteld beleidsplan Sociaal Domein. In de praktijk blijken deze indicatoren niet ondersteunend te zijn aan de intensivering en toetsing van ons beleid. De niet verplichte indicatoren zijn vanaf de begroting 2020 niet meer opgenomen. Daarom nemen we de niet verplichte indicatoren niet meer op in het jaarverslag 2019.

Beleidsdoelen en prestaties

Lasten & baten

Lasten

€ 53.559.305

43,0 %

Baten

€ 10.900.161

9,1 %

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02