Beleidsdoelen en prestaties

1.4 Talenten ontwikkelen

Kwetsbare jeugdigen

We hebben gewerkt aan een sluitende ketenaanpak voor lichte ondersteuning bij opvoed- en opgroei vragen door inzet van:

Gedragswetenschapper
In 2019 is de pilot gedragswetenschapper geëvalueerd. De huisartsen beoordeelden de inzet van de gedragswetenschapper positief. Dit betrof met name de kennis, flexibiliteit en snelheid van handelen van de gedragswetenschapper. De gedragswetenschapper boekte goede resultaten geboekt in het afschalen van verwijzingen naar zorg (als dit volgens de gedragswetenschapper verantwoord was) en opschalen van zorg als dit nodig was. De evaluatie vormt de basis voor de doorontwikkeling en is een van de maatregelen van de Taskforce.

Gezinsondersteuning

  • De vier betrokken organisaties op het gebied van de gezinsondersteuning (Buurtgezinnen, SWL, Santé en VGGM) verbeterden hun samenwerking. Zij verwijzen naar elkaar en schalen op- en af waar nodig en mogelijk. Ook hebben zij een aantal keer per jaar een afstemmingsoverleg, waar de gemeente ook aansluit.
  • De afspraken met Santé zijn aangepast op basis van praktijkervaringen en efficiency.
  • Per november 2019 had Buurtgezinnen 13 gezinnen met een ondersteuningsvraag aan gezinnen gekoppeld. Dit sinds de start in april 2018.

JongerenNetwerk

  • Het JongerenNetwerk bestaat uit 83 jongeren die ervaring met jeugdhulp hebben. Zij steunen en versterken elkaar. Daarnaast geven ze gastlessen, bieden ze buddytrajecten, bezoeken ze scholen (o.a. OBC Bemmel) en adviseren ze organisaties, scholen en gemeenten.
  • We hebben het JongerenNetwerk gevraagd om vanuit hun ervaringsdeskundigheid mee te denken over de notitie over Veilig Thuis en de verordeningen jeugdhulp en WMO. Ze hebben ongevraagd advies gegeven over preventie mogelijkheden.
  • Ze hebben dit jaar, als evaluatie van hun activiteiten, hun meerwaarde voor jongeren en partners op papier gezet. Zo werd duidelijk dat voor de jongeren zelf belangrijk is om een buddy te zijn of te hebben, soms sluit hun hulp beter aan bij de vraag van de jongere. Dit gaf voldoende aanleiding om de subsidie ook voor 2020 te verlengen.

Jeugdgroepenoverleg
In het kader van de Algemene Verordening Gegevensuitwisseling (AVG) moesten we de samenwerkingsovereenkomst vervangen door een convenant. Dit convenant is bijna gereed voor ondertekening door de deelnemende partijen.

Schoolmaatschappelijk werk (SMW)

  • Drie maatschappelijk werkers zijn op de scholen aanwezig. Om vroegtijdig signalen van ouders en leerkrachten op te pakken over zorgwekkend gedrag van kinderen.
  • Uit ervaringen blijkt dat aanwezig zijn, beschikbaar zijn en snel een vraag op kunnen pakken, succesfactoren zijn. Op de scholen waar de schoolmaatschappelijk werker naast de Ronde Tafelgesprekken / Zorg Advies Teams ook op andere tijden beschikbaar waren, komen ouders en leerkrachten vaker bij hen met een vraag. Op scholen waar de schoolmaatschappelijk werker minder aanwezig is, lijkt een ouder eerder naar de huisarts te gaan.
Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02