8.2 Communiceren met inwoners

8.2.3 Leefbaarheid en wijkplatforms

8.2.3 Leefbaarheid en wijkplatforms

Samen met de vijftien (wijk)platforms en dorpsraad Ressen werkten we aan het vergroten van de sociale betrokkenheid, de leefbaarheid en de veiligheid in de straat, wijk of dorp. Enkele voorbeelden:

  • Verbetering van de parkeergelegenheid in de straat Willem Alexanderhof in Huissen;
  • Groene tegelproject in de wijk De Dries in Gendt: tegel eruit, groen erin;
  • Een groenere omgeving van de supermarkt in Angeren door de aanschaf van cortenstalen plantenbakken;
  • Wijkplatform Bemmel West heeft een financiële bijdrage geleverd aan de herinrichting van het plein aan de Pruimenhof.

Dorps- en wijkplannen
De werkgroep Gendt Vooruit organiseerde op 18 februari 2019 een startbijeenkomst. Zes subwerkgroepen zijn daarna aan de slag gegaan om de thema’s uit te werken. Op 12 februari 2020 hebben zij het DorpsOntwikkelPlan Gendt 2030 gepresenteerd.

Samen met inwoners werkten we aan de thema’s uit de bestaande dorps- en wijkplannen in Haalderen, Doornenburg en de Zilverkamp. We sloten aan bij de energie die in de kern aanwezig was of we creëerden energie zodat inwoners zelf aan de slag konden gaan met de leefbaarheid. Het betreft een dynamisch proces, waarbij het dorp/wijk tussentijds nieuwe onderwerpen aandroeg. Soms werd dat aangewakkerd door gemeentelijk beleid (denk aan duurzaamheid en biodiversiteit). Tijdens een avond voor college en de ambtelijke organisatie hebben de inwoners die met de DOP's en WOP's bezig zijn, hun ambities gedeeld en aangegeven wat ze nodig hebben om hun plannen verder te ontwikkelen.

De werkgroep Haalderen Leeft heeft in september het Haalderense Bos feestelijk opgeleverd. Ook zijn zij de drijvende kracht achter het herinrichtingsplan Mariaplein. Zij overlegden met de provincie Gelderland over de aanpassingen van de Van der Mondeweg en leverden een bijdrage aan de woningbouwontwikkeling in Haalderen.

In maart 2019 organiseerde de werkgroep Doornenburg een informatiemarkt samen met diverse zorg en welzijnsorganisaties. Centraal stond: wat heb je nodig om langer thuis te blijven wonen als je ouder wordt?
De werkgroep was nauw betrokken bij de woningbouw ontwikkelingen in Doornenburg. Zij was ook actief om het dorpsplein en de omgeving groener en gezelliger te maken, zodat het meer een ontmoetingsplek wordt. Hiervoor is in oktober 2019 aan inwoners gevraagd om mee te denken tijdens een inloopavond.

De inwoners die bezig zijn met het Wijkontwikkelplan Zilverkamp hebben o.a. 10 koffieochtenden georganiseerd. De redactie van de wijkkrant heeft 4 edities uitgegeven. Deze wijkkrant werd geheel door vrijwilligers uit de Zilverkamp huis-aan-huis bezorgd. Een groot aantal inwoners zijn actief in de werkgroep Duurzaamheid. Zo stimuleerden zij een duurzame leef- en woonomgeving voor iedereen in de wijk.

In september 2019 zijn de voorbereidingen voor een wijkontwikkelplan voor Huissen Zand gestart. Op 26 november 2019 organiseerde de werkgroep een inwonersavond. De resultaten nemen zij mee in het vervolgproces. Vanuit de gemeente zorgden we voor verbinding met andere ontwikkelingen in het gebied, zoals het vervangen van de riolering, het project Driegaarden en de mogelijk nieuwbouw van de school.

ga terug
Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02