Beleidsdoelen en prestaties

4.2 Identiteit

4.2.3 Landschappelijke structuren

Algemeen
De invoering van de Omgevingswet (per 1-1-2021) gaat gevolgen hebben voor de werkwijzen in het ruimtelijk domein. De Omgevingswet beoogt meer ruimte te geven aan ontwikkelingen en vraagstukken vanuit de samenleving, wat vraagt om een efficiëntere en meer integrale werkwijze. Het Programma Implementatie Omgevingswet zorgt er voor dat Lingewaard voorbereid is op de komst van de Omgevingswet. In 2019 is hieraan gewerkt aan de hand van 4 sporen.

1. Omgevingsvisie
T.b.v. het opstellen van de Omgevingsvisie is in 2019 een procesvoorstel opgesteld gevolgd door een startnotitie. De gemeenteraad zal met dit document de uitgangspunten voor de omgevingsvisie vaststellen. Doel is om vooraf met de raad af te stemmen wat wordt verwacht, welk proces wordt voorgestaan en hoe de raad bij de totstandkoming van de omgevingsvisie wordt betrokken.  Deze notitie is in januari 2020 vastgesteld door de gemeenteraad.

2. Omgevingsplan
In 2019 is de voorbereiding gestart voor het in de toekomst op te stellen Omgevingsplan. Het bestaande beleid op het gebied van de fysieke leefomgeving is geïnventariseerd ter voorbereiding op de harmonisatie van beleid dat Omgevingswet proof is. Het wordingsproces van het Omgevingsplan wordt daarnaast beïnvloed door materiaal van met name de VNG, die samen met gemeenten stap voor stap aan zgn. staalkaarten werkt. Dit zijn voorbeeld Omgevingsplannen in wording. Ook de uitkomsten van de Omgevingsvisie (vaststelling in  2021) zijn relevant voor de inhoud van ons uiteindelijke Omgevingsplan.

3/4. Werkprocessen en digitaal stelsel
Zie hiervoor de paragraaf bedrijfsvoering.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02