Beleidsdoelen en prestaties

4.2 Identiteit

Landschapsontwikkelingsplan

Landschapsontwikkelingsplan / Uitvoeringsprogramma Landschap Lingewaard 2016-2019
Voor de actualisatie van het Landschapsontwikkelingsplan is besloten om dit te integreren in de nieuwe Omgevings-visie voor de gemeente. Dit geldt ook voor de evaluatie van ons landschapsbeleid.
Er zijn verschillende projecten gerealiseerd uit het Uitvoeringsprogramma Landschap Lingewaard:

  • Klompenpad bij Angeren: overeenstemming inclusief grondverwerving over rondgaande route;
  • Inrichting en aanplant Dorpsgaard Huissen Angeren: uitgevoerd;
  • Meerjarig beplantingsproject Lingewaard: uitgevoerd met en bij 8 grondeigenaren.

Uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit 2019 -2023
In 2019 is een nieuw uitvoeringsprogramma opgesteld: Uitvoeringsprogramma Landschap en Biodiversiteit 2019 -2023. Voor het opstellen van het programma is van de provincie Gelderland een subsidie van € 74.100 verkregen. Het programma Landschap en Biodiversiteit 2019-2023 heeft tot doel het behoud en de versterking van landschap en natuur. Het programma gaat uit van de inzet van inwoners:

  • Er komt een beplantingsproject waarbij grondeigenaren in het buitengebied ondersteuning krijgen in de planvorming en de aanleg van streekeigen beplanting;
  • Er komt een praktijk- en theoriecursus voor de aanleg en beheer van streekeigen landschapselementen;
  • Een werkgroep wordt opgericht die zich inzet voor het onderhoud van hoogstamfruit;
  • Er komt een gezamenlijk werkplan op te stellen ter versterking en beleving van het landschap;
  • Een werkgroep wordt opgeleid die zich inzet versterking van biodiversiteit. Eind 2019 is een informatieavond in Haalderen gehouden om inwoners te informeren over mogelijke deelname aan het beplantingsproject in 2020 voor aanplant van streekeigen beplanting. In Hulhuizen en Bemmel zijn al samen met inwoners zogenaamde bijenlinten aangelegd. Ook hebben we een aantal bermen al niet meegenomen in de laatste maaironde, i.v.m. schuil- en overwinteringsmogelijkheden voor insecten.

Het uitvoeringsprogramma wordt in januari 2020 aan de raad voorgelegd. Na afronding van de "oude" LOP-projecten treedt dit programma in de plaats van het bestaande uitvoeringsprogramma.

Bloemrijke akkerranden
In samenwerking met de Agrarische Natuurvereniging, gemeente Overbetuwe en Park Lingezegen is een projectplan Bloemrijke Akkerranden 2019-2022 opgesteld. Een project met een vergelijkbare opzet heeft in de twee voorgaande jaren gelopen. In 2019 is in Lingewaard ruim 4 ha. gerealiseerd. Het project heeft bijgedragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en een aantrekkelijk recreatief agrarisch gebied.

Panorama Nederland
Stichting Lingewaard Natuurlijk heeft in 2019 het symposium Panorama Nederland georganiseerd. Dit heeft geleid tot een goed bezocht symposium met onder andere een inhoudelijke discussie over voor het landschap relevante ontwikkelingen. De gemeente heeft dit symposium mede gefaciliteerd.

Bewonersinitiatieven in openbare ruimte
Er heeft ondersteuning plaatsgevonden voor bewonersinitiatieven in de openbare ruimte. Zo zijn gezamenlijk de mogelijkheden verkend voor realisatie van een tweetal nieuwe wandelroutes aangedragen door inwoners. Op basis hiervan kunnen keuzes worden gemaakt over de wijze waarop deze routes al dan niet gerealiseerd worden.

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02