4.1 Fysieke leefbaarheid
Revitalisering Zilverkamp
In 2019 is de uitvoering voor de clusters in fase 1 van de Zilverkamp afgerond. Gerealiseerd zijn:
- heringerichte straten,
- vernieuwde groenstroken,
- uitbreiding/wijziging van openbare verlichting,
- snelheidsremmende maatregelen.
Met het krediet van € 7,5 miljoen zijn we gestart met een versnelde uitvoering van de revitalisering. De duur van het revitaliseringstraject wordt teruggebracht van 6 naar ruim 3 jaar.
Eind 2019 is de planvorming afgerond voor de clusters in fase 2, de uitvoering staat gepland voor 2020.
Bij de revitalisering van de Zilverkamp wordt naast de fysieke leefomgeving ook de sociale leefomgeving samen met bewoners aangepakt. In zgn. soepbijeenkomsten wordt per cluster met bewoners gesproken over de sociale leefomgeving en wat bewoners daaraan zelf kunnen bijdragen.
Sinds 2017 is samen met bewoners en professionals gewerkt aan het Wijkontwikkelingsplan (WOP) voor de Zilverkamp. Met diverse actielijnen wordt integraal gewerkt aan revitalisering van de wijk.
De provincie Gelderland levert voor de uitvoering van het wijkontwikkelplan procesondersteuning vanuit de Leefbaarheidsalliantie. Met deze financiële bijdrage zetten we een procesmanager in voor een integrale gemeentelijke aanpak van de revitalisering.
Vanuit het Wijkontwikkelplan en de daaraan gekoppelde inspiratieavonden zijn veel initiatieven op het sociale en culturele vlak ontstaan die bijdragen aan de revitalisering van de Zilverkamp. Een enthousiaste en betrokken groep bewoners van de wijk ontwikkelt en ondersteunt onder de naam Duurzaam Zilverkamp vele activiteiten in het kader van duurzaamheid en Wijk van de Toekomst.
Een van de actielijnen uit het WOP is het ‘Hart van de Zilverkamp’, het ontwikkelen van een integraal plan en programma dat de omgeving van de Brink en het winkelcentrum tot een bruisend en toekomstbestendig centrum moet maken voor jong en oud.
Voor de behaalde resultaten met betrekking tot het wijk ontwikkelplan verwijzen wij u ook naar 8.2.1. en 8.2.3.
Wijk van de Toekomst
In 2019 is een vervolg gegeven aan het in 2018 gestart project Wijk van de Toekomst. Het programma ‘wijk van de toekomst’ loopt in de provincie Gelderland als onderdeel van het Gelders Energie Akkoord, om de klimaatdoelstellingen van het rijk verder uit te werken. De Zilverkamp is daarbij een van de voorbeeldwijken, de zgn. koplopers. Naast de gemeente, Lingewaard Energie, Waardwonen en Liander is een actieve groep bewoners uit de wijk nauw betrokken bij dit project. Met financiële ondersteuning van de provincie is een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de mogelijkheden voor een warmtenetwerk. De uitwerking van een transitieplan voor een aardgasvrij Zilverkamp is in voorbereiding.