Paragrafen

Paragraaf 2 Weerstandsvermogen en risicobeheersing

In deze paragraaf beschrijven we de verbonden partijen die zijn ingedeeld in toezichtarrangement 3 ‘groot belang’. Dit zijn conform de nota verbonden partijen en raadsbesluit van 15 juni 2017 de volgende vier verbonden partijen:

Werkvoorziening Midden Gelderland
De bedrijfsactiviteiten van Presikhaaf Bedrijven zijn overgedragen aan Scalabor. Gemeente Lingewaard is geen deelnemer van het bedrijf Scalabor. Lingewaard heeft Scalabor via een aanwijzingsbesluit aangewezen als uitvoerder van de sociale werkvoorziening. Deze verbonden partij zou bij het updaten van de nota verbonden partij niet langer in arrangement 3 ingedeeld hoeven worden.

ODRA
De ODRA is een sinds 1 april 2013 opgerichte organisatie die namens de gemeente Lingewaard de Wabo-taken onderdelen bouwen en milieu op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving alsmede een aantal specialistische taken op het gebied van milieu, archeologie en ruimtelijke ordening uitvoert. Een groter werkpakket leidt logischerwijs tot hogere kosten. De financiële risico’s van de ODRA zijn als gering tot matig beoordeeld. Vanaf de start van ODRA is er op basis van inputfinanciering gewerkt. In het najaar 2018 heeft het Algemeen Bestuur besloten om met ingang van 1 januari 2020 een beheerste vorm van outputfinanciering in te voeren. Eind 2018 is ODRA gestart met de voorbereiding voor de overgang naar outputsturing. Deze verbonden partij zou bij het updaten van de nota verbonden partij niet langer in arrangement 3 ingedeeld hoeven worden.

BVO Doelgroepenvervoer
Ten aanzien van het doelgroepenvervoer was er in de afgelopen jaren sprake van budgetoverschrijdingen. Kostenbeheersing heeft in 2018 een belangrijke impuls gekregen door de (financiële) sturingsinformatie frequenter en gericht op continue monitoring te verbeteren. Demografie en andere factoren maken dat de vraag naar vervoer de komende jaren fors zal stijgen. Dit betekent dat naast kostenbeheersing ook kostenbeperking van belang is. Dit gebeurt door het vervoer optimaal te organiseren en door in te zetten op maatwerk, eigen kracht en vrijwilligers. Op 27 juni 2019 is door de gemeenteraad van Lingewaard besloten om het leerlingenvervoer per 1 augustus 2020 in te brengen bij de BVO DRAN o.b.v. de huidige kwaliteitseisen voor het leerlingenvervoer.

MGR Sociaal Domein Midden Gelderland
De MGR is een uitvoeringsorganisatie waarin Lingewaard participeert. De samenwerking heeft een modulair karakter waar de modules inkoop, onderwijs, werkgeverservicepunt en werkgeverschap SW onder vallen. De raad heeft in 2018 een besluit genomen over het overdragen van Presikhaaf Bedrijven naar de MGR Sociaal Domein (WgSW). De financiële risico’s van de MGR zijn als gering tot matig beoordeeld.  

Deze pagina is gebouwd op 06/15/2020 09:43:20 met de export van 06/15/2020 09:41:02